ForAfrika vil samarbeide med lokale veterinærer i SAR for å sikre at dyrene blir tatt godt vare på. På denne måten kan småbønder produsere avlinger og tjene penger.
I et av verdens mest sårbare land er bondelag en livbøye for mange, men de trenger viktige ressurser for å klare det.
Basert på humanitære rapporter publisert av United Nations Office for Coordinating Humanitarian Affairs (OCHA), ble ForAfrika oppmerksom på store humanitære behov i Den sentralafrikanske republikk (SAR). Vi tok beslutningen om å gå inn i landet og starte programmer for å hjelpe i nødsituasjonen rundt matsikkerhet.
«OCHA rapporterer at 50% av SARs befolkning ikke spiser nok og bare 30% har tilgang til rent drikkevann. 63% av den totale befolkningen trenger humanitær hjelp. Landet, som er blant de 10 fattigste landene i verden (med det laveste BNP per innbygger per 2017), kommer sakte ut av tiår med politisk ustabilitet, med statskupp, diktatur og geriljaopprør», sier Charles Wentzel, ForAfrikas katastroferespons-direktør.
Til tross for de vanskelige levekårene var ForAfrika imponert over måten de fattigste av de fattige organiserer seg på i små bondelag som hjelper hverandre med å overleve. Dette gjør de ved å samle og dele ressurser – for å for eksempel kjøpe husdyr eller pløye åkrer.
Deres innsats blir imidlertid ofte hindret av dyre- og avlingssykdommer, dårlig logistikk og mangel på kunnskap og drikkevann. Etter å ha vært i kontakt med 24 av disse lagene i områdene Sibut og Boali, identifiserte ForAfrika måter vi umiddelbart kunne støtte disse samfunnene på. Vi kunne hjelpe dem å øke effektiviteten av deres eksisterende initiativer, på måter som var kjent for dem.
«De vet hva som fungerer, de trenger bare mer ressurser,» sier Charles.
I samarbeid med partnere som allerede er til stede, har vårt beredskapsteam besluttet å:
• Finansiere veterinærer som kan behandle husdyr i tide for å unngå tap av disse viktige husholdningsmidlene.
• Engasjere tjenestene til en anerkjent ekspert for å identifisere sykdom og distribuere informasjon om beste praksis elektronisk på mobiltelefoner.
• Gi opplæring i beste praksis, veterinærmedisin og plantevernmidler som lar bøndene gjøre seg kjent med sykdommer og ta i bruk utprøvde teknikker.
• Finansiere sprøytemidler inntil bøndene har tilstrekkelig kunnskap og er økonomisk selvhjulpne til å sikre sine egne avlinger.
• Øke pløyeaktiviteten ved å levere lag med okser som kan pløye inntil det kan skaffes traktorer.
• Gi koblinger til lokale markeder der bøndene kan selge sine overskuddsprodukter.
• Rehabilitere eller bore brønner der det er nødvendig og gi opplæring i vann, sanitæranlegg og hygiene.
Vi besøkte den lokale veterinæren Tatiana Bako i forrige uke. Hun betjener ni bondelag, og besøkene våre er allerede blitt satt pris på. Småbrukerbonden Poussinga Bienvenu sier: «Gjennom laget vår bekjemper vi fattigdom; vi har dyr, men vi har manglet medisiner som kan beskytte dem og en ekspert til å gi oss råd. Vi kan allerede takke dere for behandlingen av dyrene våre som vi har mottatt i dag, og vi er klare til å samarbeide med dere!»
«Vårt arbeid har allerede fått henvendelser fra andre interesserte lag,» sier Michael Gandombi, ForAfrikas programkoordinator i SAR, og legger til at bønder er opptatt av å ta ansvar for sine egne husdyr og avlinger.
I alle programmer opprettholder ForAfrika det viktige prinsippet om at lokalsamfunn er aktivt involvert i å drive sine egne løsninger. Du kan støtte dette uvurderlige arbeidet ved å donere i dag.
«Bare vit at når du støtter et lag her, er det en hel by du løfter opp,» sier Michael.