Vår organisasjon ble grunnlagt på kristne verdier. Det er med dette DNA-et og hjertet at vi fortsetter å betjene vårt kontinent og folk uten å diskriminere noen for rase, religion, kjønn, politisk ståsted eller noe annet.
Vi takker Gud for privilegiet som det er å bære kallet til å tjene folket vårt.
Fra i begynnelsen å bare sørge for livreddende ernæring i ett land, har organisasjonen vokst til å i dag drive mange lokale programmer i seks afrikanske land: Angola, Mosambik, Rwanda, Sør-Afrika, Sør-Sudan og Uganda. Under ser du noen av organisasjonens mest bemerkelsesverdige milepæler gjennom de siste tre tiårene.
Sørafrikaneren Peter Pretorius var en av de første personene som svarte på den mosambiske regjeringens bønn til det internasjonale samfunnet om akutt humanitær nødhjelp under en hungersnød som hadde satt nesten fire millioner mennesker i fare for å sulte. Han besøkte Pambarra Village nær Vilankulo, Inhambane-provinsen, for å se hvordan han kunne bidra i nødssituasjonen. Peter skulle være på bakken i en dag, men han ble stående der i 10 dager uten mat, vann eller andre forsyninger. Han var vitne til død, fortvilelse og dyp fattigdom. Opptil 30 mennesker døde av sult hver dag, og gjorde så mange barn foreldreløse.
Denne opplevelsen forandret Peter, og han og Ann bestemte seg for å gjøre noe for å bedre situasjonen. JAM ble født som en ernæringsfokusert organisasjon. JAMs første forsendelse fra Sør-Afrika var 80 tonn forsyninger til Pambarra.
1985: Suppekjøkken ble etablert i byene Maputo, Beira og Pambarra i Mosambik hvor JAM ga mat til 9.500 barn hver uke.
1985: I november signerte Peter Pretorius en kontrakt med Joana Manque, som var direktør for Social Action Ministry of Mosambique, om å bygge et barnehjem som skulle romme 300 foreldreløse barn i Pambarra.
1986: Peters far, Isak, ledet byggingen av barnehjemmet. Barnehjemmet var 30 hjem som huset 10 barn hver.
1987: I juli begynte barn å flytte inn i sine nye hjem på barnehjemmet.
1987: I desember besøkte Mosambiks president Joaquim Alberto Chissano barnehjemmet sammen med ambassadører fra USA, Storbritannia og Øst-Tyskland. Dette besøket forbedret JAMs profil i Mosambik og i utlandet.
1991: Basert på vårt arbeid i Mosambik, ble JAM invitert av den angolanske regjeringen for å vurdere behovet for å gi mat til tusenvis av sultne angolanske barn.
1992: JAM begynte med matutdeling i Lobito, Benguela-provinsen i Angola. I løpet av det første året JAM var i Angola, ble det delt ut ernæringsrik mat til 12.000 barn daglig i landsbyer.
1993: I Mosambik gikk JAM over fra å tilby landsbybasert matutdeling til å utføre skolebasert matutdeling.
Etter folkemordet mot tutsiene i Rwanda, reiste Peter til Rwanda og til Den demokratiske republikken Kongo. Han møtte Fred Nkunda i en flyktningleir i DRC hvor han tok seg av hundrevis av foreldreløse barn. Landjord ble donert til JAM av den rwandiske regjeringen og det ble lagt planer om å bygge et barnehjem.
1996: Byggingen av barnehjemmet i Rwanda ble påbegynt. Dessverre døde Fred før barnehjemmet sto ferdig.
1997: JAM bygde en matproduksjonsfabrikk i Lobito, Angola, som produserte 1.891 tonn med mat det året. Det ga mat til totalt 55.000 barn.
1998: Opptrappingen av krigen i Angola gjorde det til et vanskelig år for JAM, og vi klarte bare å gi mat til 38.000 barn.
2000: Etter tilbakeslagene i Angola økte JAMs matutdelingstall årlig, fra 79.500 barn i 1999 til 98.000 i 2000.
2001: JAM startet sin virksomhet i Boma, Jonglei-staten i Sudan (nå Sør-Sudan). Vi begynte også å bore vannbrønner i Sør-Afrika.
2002: JAM startet et åtteårig program for å bore vannbrønner i Sør-Sudan. I det året, da den angolanske krigen tok slutt, drev JAM 54 underernæringssentre og skolemating ved 114 skoler, noe som resulterte i at 111.613 barn fikk mat i det landet. I Sofala-provinsen i Mosambik begynte byggingen av en ny matproduksjonsfabrikk i Beira.
2003: JAM samarbeidet med World Food Program (WFP). Dette førte til utvidelse av programmene våre til Manica- og Gaza-provinsene i Mosambik og til Cubal- og Ganda-distriktene i Benguela-provinsen i Angola. 2004: JAM begynner å dele ut mat til barn i sørafrikanske barneskoler.
2006: JAM flyttet fra Lobito til byen Benguela i Angola. En ny driftsbase for JAM ble bygget etter at landjord ble donert av den lokale regjeringen og en matfabrikk ble bygget.
2007: JAM fikk McGovern-Dole-stipendet gjennom United States Department of Agriculture (USDA) for å utvide skolematprogrammene i Mosambik. Antallet barn som fikk mat økte dramatisk fra 2006 til 2007.
2008: JAM vedtok en Complete Community Development Approach (CCDA) - en helhetlig tilnærming til å takle utviklingsspørsmål. På denne måten utviklet JAM seg fra å være en hjelpeorganisasjon til å bli en utviklingsorganisasjon.
2008: JAM gikk sammen med WFP i Sør-Sudan for å distribuere mat til 39 ekstra skoler under Food For Education (FFE)-programmet. Implementeringen av programmene startet i 2009.
2008: Da den sørafrikanske regjeringen startet skolematprogrammer i grunnskolene, flyttet JAM sine ernæringsprogrammer til sentre for tidlig barneutvikling (ECD), for barn i alderen ett til seks år.
2009: McGovern-Dole-stipendet, denne gangen for programmer i Angola, ble signert med USDA.
2010: JAM fikk forlenget McGovern-Dole-stipendet i Mosambik i ytterligere tre år.
2011: JAM ble WFPs nest største implementeringspartner i Sør-Sudan, og programmene ble utvidet til alle deler av Jonglei og Warrap-statene. JAM begynte å implementere fire programmer med WFP: Food For Education (FFE), Food For Assets (FFA), General Food Distribution (GFD) og Blanket Supplementary Feeding (BSF).
2012: Etter å ha jobbet hardt for å hjelpe de som var i desperat nød, klarte JAM å nå sitt historiske mål om å gi mat til én million mottakere; faktisk overgikk organisasjonen dette målet, og nådde 1,1 millioner mottakere.
2013: JAM utvidet programmene sine til Lakes State, Sør-Sudan. En opplæringsgård i Pambarra, Mosambik ble etablert og begynte å trene opp lokale bønder som deretter kunne selge mat til det lokale markedet og levere mat til omkringliggende skoler som trengte det.
2014: JAM feiret sitt 30. år med drift i humanitær- og utviklingssektoren med bemerkelsesverdig fremgang på PLC Farm i Mosambik. Vi initierte og implementerte vårt FEED-program (Farm, Empower, Enhance and Distribute). FEED har som mål å fremme lokal matproduksjon, innkjøp, prosessering og forbruk forankret i bærekraftige, økonomisk levedyktige lokale verdikjedesystemer for landbruket.Innspill fra gründerbøndene til skolematproduksjonen viste seg lovende. Vi fortsatte arbeidet vårt og ga hjelp til den krigsherjede nasjonen Sør-Sudan. I Angola etablerte vi et større partnerskap med myndighetene for å gjøre arbeidet vårt der mer bærekraftig.
2015: I Angola implementerte JAM sårt tiltrengte tiltak ved seks underernæringsklinikker i Benguela-provinsen, med daglig skolemating ved 146 skoler og boring av over 100 vannbrønner. I Mosambik ble 34 gründerbønder etablert i samarbeid med den tyske ambassaden, og vårt nye skolehageprogram ble implementert på utvalgte skoler. I Sør-Sudan signerte vi avtaler med FN og startet vårt program for forebygging av underernæring i delstaten Jonglei.
2016: Vi var klar over de økende behovene i Sør-Sudan, og fortsatte å søke muligheter for å hjelpe enda flere mennesker, med økt fokus på partnerskap i hele regionen.
2016: Programmet vårt i Sør-Afrika vokste betydelig og nådde nærmere 100 000 barn. Entreprenørgårder med full vanning ble utviklet for lokale bønder i Mosambik. I Angola fortsatte titusenvis av skolebarn å dra nytte av vår matutdeling, og nesten 100 trygge vannbrønner ble boret.
Begynnelsen av 2017 bød på et oppsving av ny konflikt og ny intern fordrivelse noen få steder i Sør-Sudan. JAM fortsatte å styrke våre partnerskap med viktige FN-partnere og rullet ut sårt tiltrengt bistand til titusenvis av berørte lokalsamfunn. Dette inkluderte å flytte inn i Uganda hvor flyktningleire huset de som flyktet fra konflikten i Sør-Sudan og DRC.
2017: JAM fortsatte å implementere vårt vannsanitets- og hygieneprogram (WASH) og våre utdannings- og ernæringsprogrammer i Benguela i Mosambik. JAM rykket ut på regjeringens oppfordring om akutt humanitær hjelp i kjølvannet av kraftig sesongregn og forflytning av lokalbefolkningen. I mellomtiden fortsatte JAMs skoleoppgraderinger, matprogrammer og jordbruksprosjekter å vise positive resultater på alle områder.
Dette er et år som aldri vil bli glemt i JAMs historie. Det var året da grunnlegger Peter Pretorius døde, 73 år gammel. Peter etterlot seg en legendarisk arv og enorme sko å fylle. På tross av sorgen trådte Ann med stort hell og dyktighet inn i rollen som den globale administrerende direktøren.
Under Anns ledelse fortsatte JAM å vokse i store rykk, og ble registrert i Sierra Leone gjennom et partnerskap med myndighetene om FEED-modellen. Partnerskapet integrerte skolemating, landbruksutvikling og produksjon av beriket mat.
Mosambik var forkjempere for vår FEED-modell som integrerer landbruksproduksjon, matforedling og skolemating. WASH forble et flaggskip-program som sikret økt tilgang og tilgjengelighet av vann for tusenvis av familier hvert år.
Angola forble et av landene med høyest forekomst av underernæring, og JAM fortsatte å utgjøre en forskjell gjennom ernærings- og WASH-tiltak i noen av de mest sårbare samfunnene.
Rwanda nådde hundrevis av barn hvert år med subsidiert yrkesopplæring for underprivilegerte barn. Sør-Afrika drev agendaen for ernæring og utdanning i tidlig barndom som et middel til å gi barn i sårbare samfunn en bedre start på livet. Vi sørget for ernæringsriktige måltider og skapte bedre læringsmiljøer gjennom utvikling av infrastruktur.
Sør-Sudans opplevde et skinn av politisk stabilitet etter fredsavtalen som ble undertegnet i august 2018. Imidlertid tok ikke de desperate humanitære behovene slutt, og JAM fortsatte å hjelpe millioner av mennesker som var ofre for årevis med brutal konflikt gjennom mathjelp og gjenoppretting av levebrød, mens de så på mer bærekraftige, langsiktige programmer.
På samme måte som Peter befant seg omgitt av en humanitær krise av enorme proporsjoner i Mosambik i 1984, så sto JAM nå overfor en krise som hadde hele verden i sitt grep.
Afrika, som allerede var i kamp med sosioøkonomiske og miljømessige problemer som konflikter, fordrivelse, naturkatastrofer og klimaendringer, skulle få føle effektene av pandemien enda sterkere. Eskalerende vold og Covid-19-restriksjoner hemmet JAMs operasjoner, men etter nesten 40 års erfaring med å reagere på ulike kriser i Afrika, var JAM forberedt på å umiddelbart reagere og tilpasse seg.
Det samlede resultatet av vår økte innsats under denne verdensomspennende krisen var at JAM i 2020 nådde 3,9 millioner mennesker sammenlignet med 1 million i 2019.
JAM forteller historien om hvordan Gud brukte en vanlig mann for å bringe håp og helbredelse til områder med mangel og ødeleggelse over hele Afrika.
JAM fortsatte å hedre Peters arv, og i 2021 tok sønnen Isak Pretorius tømmene som internasjonal administrerende direktør, og førte videre det store arbeidet foreldrene startet. Det var et år med en av de største beslutningene i organisasjonens nesten 40 år lange historie: å endre navn. Det ble forsket intensivt for å finne et navn som best kunne gjenspeile vår egenart: det faktum at vi er afrikanere som jobber sammen med partnere fra hele verden for et Afrika som blomstrer og utvikler seg. Vi ønsket et navn som gjenspeiler hvem vi er og hva vi gjør. Vi konsulterte fagfolk og eksperter på ulike felt for å hjelpe oss med å finne det beste navnet, lage en ny logo, skrive et nytt slagord, lage en fargepalett, samtidig som vi opprettholdt vår opprinnelige visjon, oppdrag og formål. Øvelsen krevde mye forskning og kreativitet, måneder med hardt arbeid, tusenvis av virtuelle møter, å høre fra folk i felten og fra hele verden, utvidede turer til våre operasjonsland, skriving og omskrivning av manus, historier og andre dokumenter . Det var en intens og enormt viktig tid for alle involverte, men det var en utfordring som alle i organisasjonen var villige til å akseptere.
Den 12. april 2022 presenterte vi med stolthet vårt vakre, nye navn. ForAfrika beskriver på en perfekt måte hvem vi er og hva vi gjør. Vi har alltid vært og vil alltid være for Afrika.
Cookie | Duration | Description |
---|---|---|
cookielawinfo-checkbox-analytics | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Analytics". |
cookielawinfo-checkbox-functional | 11 months | The cookie is set by GDPR cookie consent to record the user consent for the cookies in the category "Functional". |
cookielawinfo-checkbox-necessary | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookies is used to store the user consent for the cookies in the category "Necessary". |
cookielawinfo-checkbox-others | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Other. |
cookielawinfo-checkbox-performance | 11 months | This cookie is set by GDPR Cookie Consent plugin. The cookie is used to store the user consent for the cookies in the category "Performance". |
viewed_cookie_policy | 11 months | The cookie is set by the GDPR Cookie Consent plugin and is used to store whether or not user has consented to the use of cookies. It does not store any personal data. |